#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dimarts, 9 d’abril del 2013

La caixa de la primavera "reloaded".


Això d'estrenar estació ens agrada, i solem acompanyar l'entrada a l'estació amb una caixa de joc sensorial. L'any passat ja vam estrenar una caixa de la primavera, va ser un èxit absolut. Aquest any, n'hem fet una de nova. Els nens ja són grans i demanen el que els ve de gust trobar-hi. Un procés participatiu i obert, on s'han implicat des del primer moment.

 Vaig pensar que, ja que mai ens haviem atrevit amb arròs tenyit, era un bon moment per a fer-ho. Vaig pensar que, a més, si aquest arròs feia olor a tarongina doncs seria fantàsticament primaveral. Així que vaig preparar-ho tot per a tenyir l'arròs: aigua, colorant, arròs i aroma de tarongina. He observat que moltes receptes utilitzen vinagre o alcohol, però no he aconseguit trobar enlloc quin paper hi fan: si es tracta de fixar el color, o de fer que l'arròs no sigui tan fràgil un cop tenyit i assecat. Nosaltres ho vam fer sense res, vaig pensar que afegint-hi l'aroma ja seria suficient. El procediment és el següent...

  
Abocar aigua en un recipient.

 Afegir-hi colorant alimentari en proporció variable fins que vam obtenir la intensitat de color desitjada.

Afegir-hi l'aroma. "Una" cullerada. He de reconèixer que això de l'aroma no ha acabat de funcionar. Va fer una mica d'olor els dos primers dies, després ja no.
 I l'arròs. Per a la nostra caixa, tenint en compte que a més hi vam afegir moltes més coses, vam utilitzar 1 i 1/2 kg.

Barrejar, remenar, rectificar el color. Deixar reposar uns 15 minuts.

Colar-ho i deixar-ho assecar sobre paper absorbent. En el nostre cas, vam tenir-ho assecant un parell de dies.

Vam fer alguns cucs amb plàstic de bombolles. Algú va trobar "diamantets" i els va començar a enganxar.

Vam fer marietes amb xapes.

Quan ja estava fet, vaig preguntar als nens què volien afegir a la caixa i vam fer-ne una llista. Vam anar repassant la llista, i buscant tot el que hi havia d'haver: insectes i flors encapçalen el seu concepte de primavera. La primavera és l'infantesa de les estacions, tot és ple de color i de vida. Tot llueix.

Confetti primaveral per a donar alegria! Ocells, papallones, flors...

Vaig disposar els materials, afegint-ne alguns per iniciativa pròpia: plomes, flors de paper i naturals... La presentació era una invitació. A més de l'arròs hi vam afegir pèsols secs i soja (reciclats de la caixa de la primavera anterior).

Lila.

Verd.

 
Taronja.

A jugar!

Alguns personatges es colen en el joc, com la guineueta.

Fraccions?

Com a declaració d'amor al solet que ens escalfa, un prisma fa companyia a la caixa. Per multiplicar la llum.

El joc va canviant i varia entre joc manipulatiu i joc simbòlic.

I sempre hi afegim coses noves: un arbre, bossetes de roba...

A l'igual que la resta de caixes que hem tingut des de l'estiu passat, la caixa la tenim al balcó. A ells els encanta sortir a jugar a fora, i si cau una mica a terra no passa res. El tipus de joc afavoreix la interiorització de conceptes matemàtics bàsics, l'aprenentatge significatiu, la curiositat i l'exploració a través del joc manipulatiu i sensorial, però també la resolució de problemes i el pensament divergent a través dels diferents rols que adopten quan interpreten els personatges que participen en el joc, sense oblidar el recrear-se en el joc pel pur plaer del joc. La caixa porta més de dues setmanes al balcó i hi han jugat a diari, és el primer que ensenyen als seus amiguets que vénen a casa. I a mi, m'encanta.

Març del 2013. Cinc anys.

6 comentaris:

  1. Seguir el procés de creació de la caixa és tota una sensació.
    Molt bonic el resultat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que ha sigut un projecte en el que ens hem involucrat tots i ens ha tingut entretinguts dies. Ara la caixa ja està força atrotinada... però hi han jugat (i encara hi juguen) molt.
      Gràcies, Ametlla.

      Elimina
  2. Posar en marxa els sentits és molt gratificant. La idea de posar-hi color i olor és genial, la "pinterejo"!
    Petons de primavera
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Carme... però això de la olor no ha acabat de funcionar... seguirem intentant-ho. Petonets olorosos!

      Elimina
  3. Preciosa de colors, d'elements... molt estimulant!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta era la idea. Se'ns ha destenyit una mica l'arròs, però porta un munt de dies a la intempèrie... "a sol i serena" així que suposo que era d'esperar.

      Elimina

Digues la teva!