#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 14 de juny de 2015

{lab series} explorant el principi d'Arquimedes


Un cos insoluble totalment o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.

El que us presento avui és conseqüència directa de dir-li a en Biel "-Tanca ja l'aixeta (de la banyera) que sinó quan s'hi fiqui la teva germana es sobreeixirà." A la meva afirmació va seguir tot un grapat de preguntes, respostes, explicacions i unes petites marques fetes amb llapis a la paret de la banyera que els nens observaven amb curiositat a través de les ulleres de piscina. El principi d'Arquimedes forma part de la física elemental i més bàsica, i els nens són curiosos per naturalesa.Un cop fora de la banyera els he convidat a seguir explorant la relació entre el desplaçament de l'aigua i el volum dels cossos que s'hi submergeixen. Per a començar els ho he presentat de manera clara i simple: aigua, pedres i retoladors. La meva tria no ha sigut casual, per a no embolicar més la troca he buscat cossos compactes, més endavant explorarem altres materials.

Han fet suposicions prèvies, han fet proves, exploracions, preguntes i han pres notes. Han repetit i constatat. Han elaborat una petita teoria que no va del tot desencaminada, tot i que alguns conceptes que jo els he explicat encara se'ls escapen. Però ha sigut divertit. I ha sigut un joc. 

Juny del 2015. Set anys.

Si t'ha agradat aquesta entrada, no dubtis a llegir...

{lab series} explorant el mètode científic.

{lab series}

6 comentaris:

 1. Això sí que és aprenentatge significatiu i vivencial! Sou una família amb una gran curiositat, quina sort!!

  Què comencis bé la setmana bonica!! Petons!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Sara!
   La veritat és que és fàcil, intento estar atenta a les seves necessitats, a les seves curiositats, als seus interessos... com més grans es fan, més complicades són les seves preguntes... i més em costa trobar bones respostes! Però es fa el que es pot! I amb ganes, eh?
   Una abraçada! :-****

   Elimina
 2. Carai! Molt bé! això si que és aprendre de la pràctica!!! M'encanten les seves teories!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hahaha, a mi també! Les seves teories són la bomba!!!
   ^ ^

   Elimina
 3. Fantàstic! El dia a dia ens ofereix oportunitats per a fer viure el coneixement i facilitar moments d'experimentació que fan aprendre els conceptes molt millor que si només són explicats. Està claríssim que sabeu aprofitar tots els moments que us aprareixen i els treballeu de manera que s'entenen i quedaran a la memòria. Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. La veritat és que creixen molt ràpid, i la seva curiositat també creix. Estar a l'alçada serà tot un repte, si més no, de ganes no me'n falten... potser temps sí, però de ganes anem sobrats!
   Viure-ho és essencial i necessari per a que l'aprenentatge s'esdevingui, però igual d'essencial i necessari és que parteixi dels seus interessos i necessitats... sense emoció no hi ha aprenentatge.
   Petons!

   Elimina

Digues la teva!