#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 17 d’abril de 2016

Inversió per refracció.


En aquest cas podem dir que l'aigua es posa el vestit del joc, ja que es presta a un joc delicat i divertit, on tot i no ser la veritable protagonista de l'experiment (perquè la protagonista de l'experiment és la llum) sí que l'aigua és el catalitzador, és la part més visible (i indispensable) per a que l'experiment resulti fascinant a petits i grans. Alterar i transformar la realitat d'una manera simple, senzilla i sorprenent.

Si juegueu a observar imatges a través d'un got (buit i ple) d'aigua, podreu observar que les imatges es distorsionen, s'alteren, s'inverteixen.

L'explicació és senzilla i és la mateixa que fa que un llapis sembli trencar-se en posar-lo dins un got: la refracció de la llum. La refracció* es dóna perquè quan els raigs de llum atravessen diferents medis (en aquest cas aire i aigua) es desvien en direccions diferents degut a la diferència de densitats.

La temàtica aquàtica ens ha suggerit animalons també aquàtics (i més o menys ferotges), i a partir d'aquí... un fer i desfer, un jugar i observar, un meravellar-se i fascinar-se continu i constant.
En aquest petit vídeo podeu observar l'experiment amb tota la seva esplendorosa capacitat fascinadora...
Si us animeu a provar l'experiment a casa, us recomano que busqueu diferents angles i punts de vista, que jugueu a posar el got a diferents distàncies de les imatges, ja que no des de tots els angles es pot apreciar bé la refracció, així que no tingueu por a fer, desfer, remenar i provar coses noves!

Abril del 2016. Vuit anys. 
Els llenguatges de l'aigua. 

Si t'ha agradat aquesta entrada, potser t'agradarà...

Aigua pentinant el reflex d'un arbre.

Clips dins el got.

Flotació rudimentària.

Experimentant amb aigua freda i calenta.

Refracció (viquipèdia)

* des de la meva humil experiència com a educadora infantil i persona amant de la ciència però aliena als seus llenguatges, aquesta és la explicació-definició més senzilla i acurada que he sigut capaç de definir, però si algú creu que és equivocada o en té alguna de millor i m'ho fa saber, amb molt de gust, plegats, la millorarem!

1 comentari:

  1. Ostres, m'ha encantat! Em sembla que demà al matí els ho proposaré als nens. Segur que passem una bona estona! Molts petons

    ResponElimina

Digues la teva!