#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dissabte, 9 d’agost del 2014

El catàleg d'olors. Un busca i troba olfactiu. * descarregable gratuït *


De petita a vegades acompanyava a la meva mare al mercat. Sobretot a l'estiu. El que més m'impactava del mercat era aquell festival d'olors: bones i dolentes, suaus i lleugeres, concentrades i espesses. L'olor que només fa la roba de mercat i que s'assembla a la de les olives. Les moltes olors que emanen de les parades de fruita. L'olor de goma de les parades on hi havia bambes victòria. L'olor a pa mullat i serradures dels pollets, ànecs i gallines. L'olor dels cistells de vímet. I tantes altres olors, la llista seria llarga, molt llarga. Aquell festival d'aromes que es barrejaven amb l'olor de... diguem-ne humanitat concentrada, em resultava molt impactant, a vegades em sobrepassava, però tard o d'hora, a la llarga, sempre en volia més.

I aquest matí, anant cap al mercat a comprar fruita se'm ha acudit de proposar als nens fer un catàleg d'olors del mercat. Tinc per costum portar paper i llapis a sobre, així que no ens ha resultat gaire difícil. Hem improvisat una graella amb el que els nens han suggerit: olors bones, olors dolentes, olors fortes i olors fluixes. La seva elecció ha sigut aquesta, i m'ha semblat interessant i suggerent. Perquè una olor pot ser tan forta que no et puguis adonar de si és bona o dolenta. Perquè una olor pot ser tan bona, que no t'importi que sigui forta. Perquè una olor pot tenir dues entrades. Perquè, al cap i a la fi, podem fer el que vulguem.

Catàleg improvisat.

Primeres olors, primers registres.

Registre de la Llum.

Registre d'en Biel.

Evidentment, a primera hora de la tarda el que he fet ha sigut crear una fulla per a poder-la imprimir i tenir-la sempre a punt juntament amb els busca i troba que tenim sempre a mà. Les possibilitats són infinites... catàleg d'olors del bosc, de la platja, de la festa major del barri, de...

Ha sigut una experiència molt interessant, que ens ha ajudat a parar més atenció al món olfactiu que ens envolta. Algunes coses ens han sorprès: hem estat parats una bona estona davant d'algunes parades on hi havia espècies, però no hem sentit cap olor, i no en una sola parada, sinó en les tres parades d'espècies que hem trobat. La teoria patillera que hem elaborat és que amb la calor, les espècies són més seques i no fan tanta olor. Però s'accepten suggeriments i correccions.

Et pots descarregar el document en PDF en aquest enllaç.



Us convido a explorar i registrar el vostre entorn olfactiu. Us asseguro que us resultarà interessant i
sorprenent.

Agost del 2014. Sis anys i mig.



Si us ha agradat aquesta proposta, no deixeu de veure...

{El quadern de l'avorriment} Busca i troba *amb descarregables gratuïts*.

Mapa sonor d'un matí de diumenge. 

Surt i troba... a la recerca de tresors les tardes mandroses d'estiu.

4 comentaris:

  1. No saps com m'arriba a agrafar aquesta entrada! La idea de classificar les olors segons la intensitat és boníssima! Nosaltres tenim pendent una experiència olfactiva però que transcorre per altres camins. Ben aviat l'escriuré. Estic segura que t'interessarà... sempre he sospitat que tenim algun tipus de telepatia tu i jo... Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me'n alegro molt que t'agradi i, encara més, que es relacioni amb alguna experiència vostra... friso per descobrir-la! Jo també estic segura que tenim algun vincle mental, ja saps que, de tant en tant, ens solapem! I saps què? Que m'encanta!
      Petonarros telepàtics!

      Elimina
  2. Quina activitat més xula i quant ha donat de sí !! no m'ho hagués imaginat mai que el sentit de l'olfacte estigués tan i tan viu al mercat !!! i mira que hi anem.... que les hagin triat els nens em sembla fantàstic, per alguna cosa és i el seu cervellet els hi va donant pistes de com funciona ...

    M'ho apunto , farem de detectius olfactius !!!

    petonetssssssssssssssssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que és com tu bé dius, ben senzila, però molt especial. Les olors són sempre divertides de treballar, i també crec que és un sentit poc explotat amb els nens. A més, veure que un cataloga l'olor de salaons com a forta i l'altre com a dolenta... té el seu punt, i m'ajuda a barrinar...
      Estic segura que, si us animeu, us ho passareu d'allò més bé! Ensumeu, ensumeu!
      Petonets olorosos!

      Elimina

Digues la teva!