#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dissabte, 24 de maig del 2014

Com crear una petita selva per a gaudir amb el joc d'un petit món.


A casa estem un xic aventurers, així que ens hem decidit a crear la nostra pròpia selva. Però com que l'espai del que disposem és un xic limitat, doncs ens hem decidit per a crear-ne una en miniatura... això sí, té de tot.

Crear un petit món és senzill i agrada molt als nens. Un petit món ha de ser equilibrat i complert... és un escenari de joc que es converteix en una invitació a imaginar.

Els materials que hem utilitzat són...
Llavors per a ocells (podeu utilitzar mill, escaiola o un preparat barrejat que aportarà més varietat), algun llegum per a crear "arbres". Si voleu que sigui temporal, com en el nostre cas, podeu utilitzar serradures. Si voleu que duri més temps, haureu de recórrer a la terra. A nosaltres, amb serradures ens ha viscut unes cinc setmanes des del moment que el vam crear, hi han pogut jugar tres setmanes. Per a nosaltres és més que suficient.

Primer cal repartir les serradures per a fer un llit, una base.

Després cal escampar les llavors i llegums.

Es recomana gaudir intensament del procés.

Després, cal regar-ho abudantment. 

Tapar-ho amb uns draps i mantenir-ho humit (però no empapat). Amb regar-ho una vegada al dia PER SOBRE DE LA ROBA és suficient. Ara només cal esperar uns quants dies.

Després d'una setmana ja es veuen els primers brots.

Després de dues setmanes les llavors ja han esclatat i la selva comença a ser evident. És el moment de crear un escenari de joc amb tot el que se'ns acudeixi: escorça, troncs, pedres, branquillons... personatges, animals, decorats... tot i més.

Nosaltres hem creat una selva, però vosaltres podeu crear un jardí de fades, un bosc encantat en miniatura... el que la vostra imaginació us suggereixi!

I a jugar!

Els beneficis del joc amb petits mons són múltiples, però m'agradaria destacar-ne especialment quatre:

· Afavoreix el desenvolupament personal, social i emocional ja que permet expressar emocions i

sentiments a través del joc i els seus personatges, a través de les relacions que es creen entre ells i de com es relacionen els uns amb els altres. Si el joc és compartit entre dos o més infants, les capacitats de relació interpersonal es desplegen i impregnen el joc: convenir, negociar, cedir...

· Afavoreix el seu coneixement i comprensió del funcionament del seu entorn ja que els permet explorar el món amb els sentits, però també experimentar amb la relació causa-efecte, explorant i reproduïnt en el joc algunes idees prèvies i algunes conviccions sobre el funcionament del món. 

· Afavoreix el joc en veu alta i, per extensió, el desenvolupament de les capacitats comunitcatives, el llenguatge i el pensament, ja que permet a l'infant alternar entre la narració i el joc i assumir els rols dels personatges.

· Estimula la capacitat de jugar de manera independent i autònoma alhora que afavoreix la capacitat de concentració.

Sobren raons per a apuntar-s'hi!

Abril - Maig del 2014. Sis anys i gairebé mig.

Més inspiració amb petits mons:




9 comentaris:

  1. Genial! Els petits móns són grans portes a la imaginació. Sembla mentida tot el que poden arribar a inventar combinant peces de diversos jocs en un sol escenari: tenen idees increïbles! Aquesta primavera volia plantar gespa en una safata per crear un espai per jugar amb dinosaures, però la falta de temps i la impossibilitat d'anar a buscar planter a algun lloc especialitzat ha fet que la idea es vagi quedant enrera. Amb la teva proposta de plantar llavors d'ocells i llegums sobre un llit de serradures se'ns simplifica molt la feina, a part d'aconseguir un resultat més variat. T'asseguro que tardarem molt poc temps a provar-ho! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No puc estar més d'acord amb tu. Els petits móns són gairebé petits sistemes en què tot està en equilibri, just igual com a la vida real. Buscava una manera fàcil i econòmica per a fer-ho, no tinc espai per a mantenir-ho de manera permanent, així que havia de complir aquests requisits, i et puc assegurar que aquesta manera de fer-ho els compleix... Esperaré ansiosa la vostra experiència! Una abraçada!

      Elimina
  2. I moltíssimes gràcies per enllaçar el nostre espai exterior! Ni t'imagines la d'hores que ens hi hem passat jugant! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Haha, de res! És una proposta fantàstica, saps que m'agrada compartir-les!

      Elimina
  3. Àngela,
    després d'unes setmanes de desconnexió per força major, torno a rodar per la xarxa visitant els blocs amics.
    Quina selva mes fantàstica!!!
    Les caixes d'experimentació són un recurs genial poc aprofitat en moltes ocasions. Vosaltres, veig que li heu tret força suc ;)
    Petonets retrobats
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Carme! La veritat és que t'he trobat molt a faltar, me'n alegro que ja tornis a estar operativa i al peu del canó!
      La nostra petita selva ens ha proporcionat un munt d'aventures en miniaturaQ
      Petonarros retrobats, Carme!

      Elimina
  4. M'havia perdut aquesta entrada!!! Mare meva que xula li proposaré a l'Aina a veiam que en pensa!!!Felicitats per l'idea.

    ResponElimina

Digues la teva!