#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dijous, 24 de maig del 2012

L'ou tou blau.

L'altre dia veient el quèquicom vaig descobrir un experiment que vaig pensar que encantaria als nens! Es tracta d'evidenciar l'osmosi, és a dir, demostrar la permeabilitat cel·lular: l'ou és una cèl·lula, fràgil i dura (per fora) perquè està embolcallat en una closca de calci (carbonat de calci, per ser més exactes)... si aconseguim desfer-nos de la closca sense desfer-nos de la membrana aconseguirem que l'ou es torni permeable, com bé trobareu explicat en aquest enllaç. Així doncs, posem un ou en un recipient amb vinagre, i el tapem (perquè fa molt mala olor!)... comença l'efervescència!

Aspecte de l'ou després del primer dia en remull.

Aspecte i consistència de l'ou després del segon dia en remull amb vinagre. La closca ha desaparegut deixant la membrana flexible al descobert i ha crescut lleugerament.

Posem l'ou en remull amb aigua tintada amb colorant. Esperem un parell de dies més.

L'ou ha seguit inflant-se, i nosaltres el tallem. Obrim i investiguem.

No fa especialment bona olor, més aviat al contrari. Deixant de banda el líquid escampat (principalment aigua i vinagre), podem observar que l'ou s'ha tornat blau.

La membrana es pot retirar. I seguim investigant: el rovell de l'ou no s'ha tenyit.

Es pot tocar, però després cal rentar-se bé les mans.

Hem experimentat algunes de les propietats de l'ou, de les cèl·lules. Hem observat que el calci es pot desfer amb vinagre. Es tenyeix la clara però no el rovell. Hem vist un ou tou blau.

Maig del 2012. Quatre anys i mig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!