De tècniques per a marbrejar paper n'hi ha moltes, essent les més conegudes dues: la d'utilitzar pintures a l'oli sobre aigua, i la d'utilitzar pintura acrílica sobre trementina. Maneres de fer-ne de manera econòmica i segura per als més petits també n'hi ha moltes, com el paper marbrejat amb llet i colorant alimentari que vam fer aquesta tardor i que trobareu enllaçat a baix. Però fa uns dies vam provar la tècnica de marbrejar el paper amb escuma d'afaitar i colorant alimentari, i podem dir que ens en vam enamorar!
Cal escuma d'afaitar, colorant alimentari (o aquarel·la líquida) i paper. Però també una safata, una targeta vella (o un retall de plàstic rígid) i altres materials per a crear formes en l'escuma.
Cal escampar bé l'escuma sobre la safata...
Afegir-hi punts, gotes de color.
Paciència, concentració...
I diversió.
Després amb la targeta escampem el color. Es pot jugar a crear formes, o utilitzar altres estris (com pals, una pinta…).
Després cal posar el paper sobre l'escuma.
Fer-hi una mica de pressió.
A consciència...
I retitrar el paper!
Ja així, el dibuix que en resulta és fascinant!
Aleshores amb una targeta o un retall de plàstic rígid, retirem l'escuma del paper… i revelem el dibuix resultant. Jo pensava que els colors es barrejarien i quedaria tot esborrallat, però no va ser així.
I una vegada, i una altra, i una altra… la fascinació de repetir el procés i descobrir que cada vegada el dibuix que es revela és diferent.
El paper marbrejat és una tècnica que va néixer a l'Àsia central als voltants del segle XV, on s'ha elaborat durant segles, i on s'utilitza amb finalitats artístiques i per a practicar la cal·ligrafia. Es va extendre ràpidament pel món Àrab, la Xina i el Japó. Aproximadament cap al segle XVII es va popularitzar a Europa, passant a formar part de les portades i contraportades de molts llibres i quaderns. Podeu ampliar aquesta informació en l'enllaç a la Wikipedia.
Febrer del 2014. Sis anys.
Si us ha agradat aquesta entrada, no us podeu perdre...
Paper marbrejat amb llet, colorant i sabó.
Escuma d'afaitar a la taula de llum.
Cascades de colors.
Marbled paper Suminagashi - Tinkerlab
Paper marbling - Wikipedia (en anglès)
Mare meva, quina passada! Els colors són delirants! I amb el que els agrada l'escuma d'afaitar als meus, es tornaran bojos quan ho fem. No tardarem gens. Una abraçada
ResponElimina^ ^ Tu ho has dit! És una passada! Marranejar d'una manera tan bonica és fantàstic!
EliminaUn petó ben gros!
Quina passada! És fantàstic el resultat! M'ho apunto perquè això ho tinc que probar sí o sí. Gràcies per compartir-ho. Una abraçada!
ResponEliminaMoltes gràcies, lluna! És una tècnica senzilla i meravellosa en tots els aspectes!
EliminaUna abraçada ben grossa!
Nosaltres també ens ho apuntem , que volem fer una " expo" amb diferents tècniques artístiques . Ja vam fer el del paper de seda, que el repetirem.
ResponEliminaGràcies , gràcies !!
Per cert: per fer-ho a l'li, no caldria barrejar-lo amb trementina o disolvent ( una mica és clar ?)
a l 'oli vull dir, que és motl aviat i sembla que totes les paraules no estan encara senceres al meu cap :D
EliminaJa friso per veure aquesta exposició! Segur que serà xulíssima!
EliminaCrec que venen una espècie de pintures a l'oli molt aigualides (o oliolides? XD) expressament per a fer el marbrejat (si busques un kit per a fer pintura Suminagashi ho trobes), tot i que suposo que sí, que es pot agafar pintura a l'oli i dil·luir-la un xic... vaja, ho haurem de provar (iupi!!!).
Petonarros!
Nosaltres també ho provarem, les fotos m'han fascinat
ResponEliminaPtns
És que el procés és espectacular!
EliminaNo es pot negar!
Un sac de petons!
M'encanta!!! Avui mateix ho hem provat, però no ens ha quedat igual... de fet li queda un bon tros! jajajaja! Perquè jo posava el colorant i la Nutxi es dedicava a barrejar-ho amb les mans ^_^. Això sí, hem gaudit moltíssim! Tinc una pregunta tècnica, el colorant el dilueixes una mica amb aigua? O el que compres és directament així de líquid? Gràcies!
ResponEliminaEl procés per sobre del resultat, Inski, així que, el que heu fet està fantàstic! El més important és gaudir, disfrutar i crear en família. El joc sensorial amb escuma d'afaitar és molt atraient per als infants, alguns es mostren una mica escèptics al principi, però després els encanta! Quant al colorant, el colorant que compro és líquid (d'una casa de productes de reposteria que es diu Vahiné), el compro al supermercat. I de res!!!! :-***
Elimina