#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 15 de juny del 2014

Paper plantable casolà. * Paper reciclat amb flors i llavors. *


Aquest any hem trobat el regal ideal per a les mestres de la Llum i en Biel. És el regal perfecte! Perquè els nens han pogut participar en totes les fases d'elaboració, perquè perdurarà en el temps d'una manera bonica, plena de vida i colors... de fet, així és com volia que fós perquè així són els nens.

Hem fet unes targetes d'agraïment. Massa senzill? Les hem fet amb paper casolà. Millor? Oh, té flors, pètals, fulles... és preciós... Però encara hi ha més: es poden plantar perquè van carregades de llavors de flors i herbes aromàtiques: es planten les targetes, es cuiden i creixen unes plantes boniques. Les targetes són precioses i el procés obert a la participació amb els nens.

  · El paper.

Primer cal seleccionar el paper a reciclar, tallar-lo a bocins i posar-lo en remull. També es poden posar pètals en una premsa per a que quedin planers.

Per a fer la pasta triturarem el paper que ha estat en remull amb l'aigua. Un cop triturat, podem afegir-hi el que vulguem: color, llavors, fulles, flors...

Després amb un sedàs colem la polpa. Ens podem ajudar amb una cullera o submergir-lo en el recipient (si hi cap). Retirem l'excés d'aigua fent una mica de pressió amb les mans.

Deixem assecar el paper al sol unes quantes hores. Jo els he posat primer a terra sobre una tovallola. Quan ja es podien manipular, els he passat a sobre d'un estenedor sobre el quan hi havia posat un llençol. Quan comença a estar sec, el podem posar dins o sota d'un llibre per a que, amb el pes, s'aplani. 

Després podem pulir els papers retallant-los si han quedat excessivament irregulars.

Els nostres cinc tipus de papers... cadascun amb les seves llavors.
- Paper amb flors silvestres i llavors de cactus i flors variades.
- Paper amb fulles d'orenga seca i llavors d'orenga.
- Paper amb pètals de flors silvestres i llavors de pensaments.
- Paper tintat lila amb flors silvestres i llavors de lavanda.
- Paper tintat verd amb llavors d'alfàbrega.

  · La targeta.

Senzilla. En un costat hi posem les instruccions de funcionament i, si volem, podem incloure de quina planta conté llavors. En l'altra, un dibuix, un motiu, una frase... nosaltres hem escollit una frase d'El petit príncep, que diu: "Les llavors dormen en el secret de la terra fins que a una d'elles se li ocorre la fantasia de despertar. Antoine de Saint-Exupéry."


Fer de mestre és vocacional. Això us ho dirà qualsevol persona que es dediqui al món de l'educació. No calen detalls d'agraïment perquè l'agraïment és la confiança de la família, el privilegi de poder veure créixer aquelles personetes cada dia, de compartir amb ells riures, temps i aprenentatges. De créixer amb ells. Però, després de l'esforç titànic que suposa tancar un curs, un petit detall per a agraïr als mestres i les mestres la dedicació l'esforç, la passió invertida en cada hora dins i fora de l'aula, és bonic. És un dir: estic amb tu. Això sí, aquest detall té molta més rellevància i molt més sentit si els infants han pogut participar-hi i prendre part en el seu procés. Perquè aleshores és sincer.

















Si us ha agradat aquesta entrada, no deixeu de visitar...




11 comentaris:

  1. L'activitat del paper m'ha encantat... però la reflexió final encara més. A la nostra escola s'estila de fer un regal conjunt, comprat i en el que l'aportació és únicament dels pares, que posen els diners, i zero participació dels nens... Amb tot aquest any ens n'hem sortit que els nens facin entre tots el regalet!! Això sí, sense treure el comercial (!!#!?)...un repte pel proper curs!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, això passa a moltes escoles, també a la nostra. I està bé, si als pares i mestres els està bé... Tot ia així, nosaltres sempre fem alguna coseta casolana, impregnada amb l'encant de les coses fetes a mà, amb paciència, delicadament imperfectes. Té el toc infantil, és igual que el text se'n vagi de tort: l'han escrit ells. El podria haver escrit jo, amb una cal·ligrafia immaculada, però tinc 33 anys, no tindria cap mèrit. Ells, amb sis anys han gaudit comprant les llavors, triant els pètals, fent el paper, comprovant com s'assecava... i s'han esforçat en fer una cal·ligrafia bonica per a la seva senyoreta. Com bé li diu la guineu al Petit príncep "És el temps que has perdut per a la teva rosa, que fa la teva rosa tan important." Doncs això, que per a nosaltres és un regal molt important.
      Una abraçada!

      Elimina
  2. M'has deixat bocabadada. Quan he llegit el títol de l'entrada he pensat, "pobre, s'ha equivocat" però ja he vist que no, i trobo que és una idea increïble. Nosaltres teníem pendent fer paper però més típic: perfumat, de colors, però "plantable" el trobo interessantíssim! A part de la il.lusió de fer-lo, regar-lo i veure com creix li dóna un valor afegit insospitat. Gràcies per la idea i per enllaçar-me una vegada més! Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha, que bo! La idea de poder fer alguna cosa que ens permeti anar més enllà. El detall és bonic, però el fet de que pugui donar fruit el fa especial. Provarem de plantar-los, em moro de ganes de veure com creixen!
      Una abraçada que creix!

      Elimina
  3. M'ha agradat! M'ha agradat aquesta entrada! M'ha agradat molt i més! M'ha agradat tot!!!! És que ho trobo tot perfecte! Enginyós, ocurrent, delicat, emocionant, bonic i no sé quantes coses més... M'encanta fer paper. Afegir-hi flors i colorants és preciós. Però lo de les llavors per donar-li encara més vida a una cosa que ja en té, ja és brutal! I la cita del petit Príncep, la cirereta! Felicitats mestra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé, Bernadette! La veritat és que buscava quelcom que fos especial, significatiu i gairebé màgic. És un detall que es converteix en un regal. ^ ^ M'agrada que t'agradi! Com he dit en un comentari anterior, com li diu la guineu al Petit príncep "És el temps que has perdut per a la teva rosa, que fa la teva rosa tan important."

      Elimina
  4. Brutal. Però té un problema: us ha quedat massa bonic. Jo no ho plantaria pas! :D :D :D

    ResponElimina
  5. Quina passadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!! m'agrada moltíssim !!!! és una idea genial, genial !!!!
    I comparteixo tot el que dius, en trobo super identificada amb la valoració dels mestres , quina sort tenen els de la Llum i el Biel de comptar amb el teu suport d'una manera tan explícita i bonica!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  6. simplement GENIALS !!!!!!!!!! Me l'apunto per a fer regalets d'aquest que tant ens agraden a nosaltres !!!!

    Nosaltres aquest any hem regalat "testos pintats", una opció més senzilla :)

    Petonets !!

    ResponElimina
  7. Es tot preciós i un regal genial!!!
    COM HEU FET EL SEDÀS? ON L'HEU COMPRAT?

    ResponElimina
  8. I found your blog too! Yay! What a beautiful gift... and that you added petals is just perfect! Love how it all turned out . Kids will be so proud :)
    Veena

    ResponElimina

Digues la teva!