#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dissabte, 31 d’agost del 2013

Aquarel·les (cola) i sal.


En aquesta entrada m'agradaria convidar-vos a reflexionar sobre la importància d'explorar i experimentar diferents tècniques, però sobretot el que m'agradaria és fer un petit incís i insistir en el fet de que fins i tot la mateixa proposta pot adquirir diferents matisos i pot proporcionar experiències molt diferents: la presentació, els materials complementaris que acompanyen el procés, afegir o treure un element... és per això que m'agradaria encoratjar-vos a explorar diferents tècniques repetidament.

Aquesta vegada us presento dues maneres diferents d'explorar què passa quan es barregen les  aquarel·les i la sal.

Primera proposta: aquarel·la de tub i sal sobre paper d'aquarel·la.

Els vaig presentar les aquarel·les sobre una safata a fi que poguéssin fer les seves barreges. Nosaltres hem utlititzat aquarel·la de tub, però vosaltres podeu utlitzar les que tingueu a casa.

Era la primera vegada que pintaven amb aquarel·la de tub, així que els vaig explicar que havien de mullar-la i pintar amb el líquid.

I pintar...

... i que després haurien d'escampar sal sobre el dibuix.

El procediment és relaxant i encisador.

I convida a alternar el gest de pintar...

... amb el treball precís d'alternar la sal, bé utilitzant els dits o algun estri.

Aquestes tècniques són delicioses, us convido a explorar-les vosaltres també. Jo ho faig. I m'encanta.

Un cop sec, cal eliminar l'excés de sal espolsant el paper (podeu fer-ho directament sobre la paperera) i, si és necessari, gratant suaument amb els dits.

L'explicació: els cristalls de sal absorbeixen l'aquarel·la (i el seu pigment) i creen àrees amb poca saturació de pigment. Una manera més de convidar la casualitat a entrar en el procés creatiu.

Detall. 

També es pot jugar a dibuixar-hi a sobre.


Segona proposta: Cola, sal i aquarel·la líquida sobre tela.

En primer lloc cal crear un dibuix sobre la tela amb la cola.

I escampar-hi sal.

Per tot arreu. I deixar-ho assecar una mica però no del tot (nosaltres vam deixar-ho uns deu minuts o un quart d'hora, si ho deixeu més potser la humitat de la cola us fixa la sal que no voleu) abans d'espolsar-ho enèrgicament (allà on no vulgueu la sal i s'hi quedi adherida per la humitat podeu retirar-la) per retirar la sal sobrant. 

Després, amb un comptagotes és hora de pintar. Les gotes s'escampen i tenyeixen la sal, dibuixant caminets. És un procés preciós. També es pot utilitzar amb pinzell i aquarel·la de qualsevol altre tipus, el que és important és que estigui ben dil·luïda.

L'explicació: la cola aglutina la sal, aquesta absorbeix l'aquarel·la i, en assecar-se, reté el pigment de l'aquarel·la.

Els colors es barregen.

I adquireixen diferents tonalitats.

I quan els colors traspassen el límit de la cola ens regalen formes sinuoses.

Les aquarel·les i la sal es complementen. Amb els mateixos materials però aplicant-ne primer una o l'altra els resultats són diferents, les sensacions durant el transcurs de la proposta són diferents. Una tècnica requereix més precisió d'una manera i l'altra, de l'altra. Primer la pintura o primer la sal? Són dos processos que hem realitzat amb pocs dies de diferència a fi que poguéssin comparar les experiències. No puc esperar per oferir-los els materials sobre la taula i, sense dir-los res, veure quin procediment escullen.

Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

4 comentaris:

  1. Com sempre, una experiència genial!
    No sabia que hi haguessin aquarel·les en tub, com que sóc una romàntica, crec que la màgia de sucar amb el pinzell mullat les aquarel·les seques i veure la transformació del sòlid és insuperable.
    Ah! però no deixaré de provar aquests tubs; ja que cal descobrir noves possibilitats.
    M'agrada molt treballar amb la sal, veure com els cristalls es tenyeixen de colors sigui amb aquarel·la, amb guix, etc.
    Petonets salats!
    Carme

    ResponElimina
  2. El món de les aquarel·les és inmens! De tub, líquides, en pastilla... totes diferents i totes meravelloses! Les de tub van molt bé per a fer barreges de colors (abans de tocar el paper), es poden aconseguir molts matisos. A mi també m'agrada la sal, és fabulosa, així que tot allò que té sal em fascina... i tinc pendent una proposta amb sal que serà... uau!
    Petonets fascinats!

    ResponElimina
  3. Unes propostes molt vistoses i relaxants mentre les desenvolupes. Nosaltres la segona la vàrem fer sobre paper però als nens els va ser difícil fer dibuixos amb la cola perquè no tenen prou força. I enlloc d'aquarel.la vàrem fer servir colorants. La primera la tenia en llista d'espera però amb algunes variants... Comparteixo plenament amb tu això d'explorar noves maneres de pintar: és interessantíssim! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, les propostes que de per si mateixes són vistoses són fantàstiques, ja que conviden a recrear-se en el procés i a gaudir de la seva bellesa. També podries provar amb cola de barra o amb cola blanca i un pinzell, potser els seria més fàcil. Molts petons!

      Elimina

Digues la teva!