#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 11 d’agost del 2013

La caixa de les crispetes.


Fa uns dies que ens acompanya una caixa nova. És una caixa que ens ha proporcionat un munt d'experiències i ens ha regalat un joc molt ric. És la caixa de les crispetes: despatxar, mesurar, comprar i vendre...

Darrera el joc de la botigueta s'amaga tot un món matemàtic que mica en mica anem explorant, i les delicioses crispetes, suaus i saladetes hi posen el toc deliciós.

Els volia preparar la caixa per sorpresa però, en sentir l'olor de les crispetes... van venir volant. Així que  la vaig preparar amb ells.

Gots, culleres, la balança i les crispetes. A més a més, hi vaig afegir un moneder i una capsa per a guardar el canvi. I els vaig fer un parell de cartells.

Venedora (total look crispetero suggerit per ella) i client. No va fer falta explicar-los res.

Ple fins a dalt, sisplau.

Pesar.

Pagar.

Calcular.

Tornar el canvi.

Tornar a començar.

Pesar. Afegir. Treure. Comprovar.

Dos vasos plens. En quin hi ha més crispetes? Quin pesa més? Què passa en afegir-ne o treure'n... Volums, quantitats.

Tocar (i tastar). Vivenciar. Aprendre.

A més dels gots, culleres i demés els vaig penjar un parell de fils (els vaig penjar de la làmpada del balcó) amb un parell d'agulles de llana, i vaig enfilar-hi unes quantes crispetes. Quan ho van trobar es van sumar de seguida, i amb el pas dels dies ha tingut gairebé més èxit que les pròpies crispetes.

El resultat és, a més d'una manera divertida de fer treballar els dits, una manera de mesurar, comptar, comparar... uns àbacs de crispetes!

Les matemàtiques les trobem en molts aspectes de la vida quotidiana. Aquesta proposta és tansols una invitació que convida a afegir, treure, mesurar, comparar, comptar... però que també ofereix als nens un festival per als sentits i que convida a aprendre a través del cos, mentre es toquen, s'oloren, es palpen i es degusten les matemàtiques. I no vull acabar aquesta entrada sense recomanar-vos un bloc meravellós que he descobert sobre matemàtiques, és Tocamates, us convido a visitar-lo i trobar la inspiració!

Juliol i Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

2 comentaris:

  1. Molt i molt completa la proposta! No m'extranya que la Llum s'hagi volgut vestir per a l'ocasió, amb l'olor que deu fer la caixa! I molt interessant la proposta de comptar per pagar i tornar el canvi! Una abraçada!

    ResponElimina

Digues la teva!