#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dimecres, 8 de gener del 2014

15 maneres creatives d'entretenir a un nen en un hospital (i alguns consells per a portar-ho millor).


Potser us heu adonat que la casa de la imaginació ha tingut poca activitat últimament… la veritat és que hem passat uns dies complicats. L'apèndix d'en Biel es va perforar, i hem passat una temporadeta a l'hospital (bé, dues temporadetes per culpa d'un abscés que no es decidia a marxar). Primer entomes els fets com es succeeixen, i després arriben aquells dies en què descobreixes que la rutina és una benedicció, que el teu llit no és tan incòmode com alguns matins et penses, que com el menjar de casa no n'hi ha cap, i te'n adones a mesura que la salut del teu fill millora, perquè al principi no hi prestes cap atenció.

Tot això no hauria sigut possible de no ser per el fantàstic equip mèdic i humà que ens ha atès. Començant pel personal d'urgències, l'equip que el va intervenir, els metges i especialistes, les infermeres i auxiliars que tant ens van mimar, escoltar i acompanyar, als i les practicants, al suport psicològic, a la mestra de la ciberaula, als voluntaris que ens regalaven unes hores de joc, el personal d'administració, de serveis… En Biel ha lluitat contra la infecció amb totes les seves forces, amb tot el que té d'inconformista dins del seu petit cos, amb tot el que té de rebel i de tossut (que no és poc, creieu-me). És el meu petit heroi. Hi ha hagut moments molt delicats, estones en què tot trontolla: no és fàcil viure amb la pressió i l'angoixa. Però també hi ha hagut moments bonics i màgics, que són els que perduraran en el record, n'estic segura.

La família i els amics ens han ajudat a portar-ho millor, al nostre costat en els bons moments i en els no tan bons. Gràcies pels relleus improvisats, pels viatges extra a l'hospital, per acompanyar-me a menjar algo, pel cafè del matí, per oferir-nos un pa amb tomàquet quan la nevera estava buida o pels tuppers, per aquell missatge, aquell whatsapp, aquella trucada… però sobretot, per estar-hi.

Us vull presentar 15 propostes creatives que hem portat a terme dins l'hospital. Algunes d'elles són propostes que hem rescatat d'aquest blog, d'altres són vistes en altres blogs, moltes són adaptacions o re adaptacions de jocs clàssics… No us penseu que durant aquests dies no ens hem tret el nostre particular màster en videojocs i tele, que també (i gràcies!) però hem buscat alternatives per a omplir les hores d'hospital, que es tornen elàstiques i enganxoses. Així que aquí les teniu: les nostra tria de quinze.

1. Participa en els tallers de l'aula hospitalària.

La majoria d'hospitals amb planta de pediatria tenen una aula hospitalària. Anar-hi és, a més d'una manera de no perdre el fil del curs, un espai per a aprendre, riure, relacionar-se… 

2. Dibuixa utilitzant el llit.

Cal coordinació i ganes, però si una persona (dreta) subjecta una llibreta i una altra està al llit i subjecta un retolador ben enganxat al cos. Amb el comandament es fa pujar, baixar i reclinar el llit… i es genera un dibuix fruit del moviment. Tres dies després de l'operació, aquest és el primer moment en què en Biel es va posar a riure. 

3. Busca i troba dins l'hospital.

Aquesta proposta és ideal per quan els nens han de començar a deambular i a moure's: els ofereix un estímul per a aixecar-se del llit i caminar. Igualment, els convida a llegir, escriure, comptar… això sí, sempre acompanyats d'un adult!

Busca i troba a l'hospital (versió primera). Te'l pots descarregar en aquest enllaç.

Busca i troba a l'hospital (versió segona). Te'l pots descarregar en aquest enllaç.

Busca i troba de la A a la Z. Te'l pots descarregar en aquest enllaç.

4. Crea amb el que tens a l'abast.


Xeringues, tiretes, gases… Era pels volts de Nadal, així que vam fer un naixement.

5. Daus artístics.

Fa temps que tenia ganes de provar aquesta proposta de Tinkerlab. Un munt d'opcions creatives de mà de la casualitat: daus amb motius, colors, formes, personatges, tamanys i parts del cos per dibuixar… Tirar els daus, interpretar el resultat i a dibuixar! Què més es pot demanar? (Enllaç original al peu de l'entrada)

6. Crea amb objectes quotidians.

Els objectes quotidians que passen per l'hospital abans d'anar cap a casa són un material creatiu de gran valor. Fer torres i construccions amb pinces, crear personatges… és només una opció.

7. La capsa misteriosa.

La capsa misteriosa té l'encant d'allò que és desconegut i és una manera més de convidar la casualitat a formar part del procés creatiu. (Enllaç original al peu de l'entrada).

8. Fes-te un geoplà.


Una entrada de Mama recicla em va donar la resposta: un suro i unes xinxetes (o uns botons per als més petits!) i algunes gomes elàstiques. Pensament, lògica, geometria, números, lletres… tot hi té cabuda! (Enllaç original al peu de l'entrada)

9. Fes un laberint per a bales amb el geoplà.

Només cal crear una estructura per al laberint i escollir quines normes es posen: la bala no pot tocar les gomes verdes, pot rebotar, no pot rebotar, no pot tocar les gomes dels laterals…

10. Un tupper de Lego.

Si m'hagués de quedar amb una i només una proposta, seria aquesta. Un assortiment de peces per a tenir els dits i el cap entretinguts. Observant les creacions d'en Biel vaig veure que les peces que ofereixen alguna possibilitat més (peces amb rodes, aquelles que combinades entre elles encaixen i es mouen…) són les seves preferides. Un bon assortiment dins del tupper de Lego i èxit absolut!

11. Lego i temps fora.

Una variant del tupper de Lego que ha tingut molt d'èxit, un joc senzill, adorat per grans i petits, creatiu i molt divertit. Consta de tres fases, i necessitareu un temporitzador (com el del telèfon) per a dur-la a terme:
1. Cada participant ha d'agafar vint peces. Té un minut per a fer-ho (mentre els altres escullen també les seves!). Un cop escollides pot canviar-les (deixar-ne una i agafar-ne una) mentre no soni l'alarma. Quan l'alarma sona, mans enlaire!
2. Teniu cinc minuts per a fer una creació amb aquestes peces! Quan l'alarma sona, mans enlaire!
3. Un a un, expliquem als demés què hem creat, quines característiques té i per a què serveix.
Podeu jugar amb els temps i jugadors, crear equips… la diversió no té límit!

12. Fes un laberint per a bales amb el Lego.


Estructures que pugen, que baixen, que s'obren, es tanquen… (Entrada inspiradora al peu de l'entrada)

13. Ceres i una caixa de cartró.


Si demaneu una caixa a les infermeres, segur que us en troben alguna. Les ceres toves es poden escampar amb els dits, cobreixen però no embruten massa.

14. Aprèn alguna cosa nova.


Busca quelcom que el motivi i dediqueu-hi hores. En Biel s'ha quedat fascinat pels escacs i, si bé és petit per a l'estratègia, ha descobert com es distribueixen i es mouen les peces, coneix les regles bàsiques del joc, i ha començat a jugar alguna partida… Existeixen jocs i aplicacions que poden ajudar-los a aprendre, però res pot substituïr l'encant del tauler i les explicacions del papa.

15. Fes una postal d'agraïment.


Crear un Pop up és senzill. Ens va semblar més adient fer-lo amb tirites, depressors i esparadrap. (Enllaç amb tutorial per a fer un Pop up al peu de l'entrada).

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

6. BONUS. Les joguines impacients.


Amb motiu de la seva tornada a casa, les joguines preferides d'en Biel l'esperaven carregades de banderoles: I <3 Biel, Biel, juga amb mi! T'he trobat a faltar! Va ser la seva particular manera de donar-li la benvinguda, estaven impacients per jugar amb ell!

Alguns consells (per a qui els vulgui acceptar).

Arribats a aquest punt, és possible que si us trobeu en una situació similar, havent d'afrontar una estada de mitja o llarga durada a l'hospital, us deixeu aconsellar. De consells, us en podria donar molts, però us en donaré quatre:





Aquesta entrada vull dedicar-la molt especialment a la Loli i en Salva, i a la seva meravellosa família. Gràcies per acompanyar-nos en aquest viatge improvisat i mostrar-nos que és possible ser feliç en un hospital (entre moltes altres coses).

Desembre del 2013 - Gener del 2014

Entrades que ens han inspirat…

La capsa misteriosa 
Geoplà DIY - Mamà recicla.
Art Dice - Tinkerlab
Lego marble Run - Octavia and Vicky (entrada contribució de One Perfect Day).
DIY Pop Up cards - Oh Happy Day

Entrada apadrinada per la Bernadette i per la Loli.

24 comentaris:

  1. Àngela no en sabia res...

    M'alegra veure que ja esteu a casa i que ja hagi passat tot. Quina manera de començar l'any...

    I els teus consells poden semblar poca cosa però potser són els més útils que he llegit (millor que consells tipus "el temps ho cura tot, paciència..." o coses per l'estil)

    Bon any!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Roser, ho hem intentat portar de la millor manera possible i, a la vegada, respectar la intimitat del nen. Una operació és quelcom molt íntim (com em va dir una bona amiga meva). Esperem que tot estigui bé definitivament i aviat tot això només sigui un record.
      Me''n alegro que els consells t'hagin agradat, tens raó: hi ha molta gent disposada a aconsellar-te sobre què sentir o com actuar, però jo no hi vull entrar, perquè he sigut la primera en saltar-m'ho tot a la torera.
      Una abraçada gegant i feliç 2014 carregat d'aventures!

      Elimina
  2. Ostres noia! Quin ensurt!!! M'algro que en Biel ja estigui bé! Molts petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un bon ensurt, però per sort d'apèndix només en tenim una, així que segur que no li torna a passar! Petonassos a cabassos!

      Elimina
  3. M'encanta! Malgrat la situació, saber-li donar un tomb i treure'n alguna cosa bona! Fantàstic Angaleta! I fantàstic aquest valent que tens a casa! Tot un campió! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, Laia, no et pensis, que hem tingut moments de tot, però el més important és que hem trobat una manera d'entretenir les mans i (sobretot) el cap. En Biel és un valent, un lluitador. Un petó gegant.

      Elimina
  4. Oh! quina entrada més guapa! Moltes vegades són més que necessaris aquests consells.

    Salutacions,
    Caterina
    somriuresicolors.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Caterina! Aquesta entrada és un recull de moments, barrejats amb emocions, amb sensacions… i alguns petits consells.
      Una abraçada!

      Elimina
  5. Com sempre, fantàstic i sorprenent !!! Qualsevol ocasió és bona per a crear, imaginar, divertir-se i ..... molt més !!!

    Una súper abraçada !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Meritxell! La peritonitis d'en Biel va ser una sorpresa, així que vaig intentar poblar la seva estada a l'hospital de sorpreses (i crec que gairebé me'n vaig sortir).
      Un carro carregat de petons!

      Elimina
  6. Fantàstiques propostes! Veig que mentre heu estat a l'hospital, heu treballat de valent i no heu deixat lloc a l'avorriment... Els daus creatius ja els hem provat i són fantàstics, ens quedem els busca i troba i el geoplà com a pendents, però això de dibuixar amb el llit mòbil de l'hospital, bat tot els rècords de creativitat imaginables. Ni se'm passa pel cap la manera com se't devia acudir. Devies riure només de pensar-hi! És genial!
    Una abraçada ben forta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir! Hem treballat de valent, i hem intentat fer que cada dia fós una mica especial. Oh, encara recordo la cara que va posar en Biel quan vaig explicar-li que pintaria "amb el llit" o_O (seria més o menys així, cara de "Ma mare s'ha acabat de trastocar!"). Ha sigut una gran experiència però, sincerament, esperem no repetir-la.
      Un petó gegant!

      Elimina
  7. Una entrada preciosa i emotiva... Espero que hàgiu superat el tema i seguiu imaginant!

    Aina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esperem que així sigui, Aina! És impossible separar els sentiments i les emocions d'una situació com aquesta, és més, es poden aprofitar per a que juguin a favor teu.
      Mil gràcies!

      Elimina
  8. Mai deixaràs de sorprendre'm!!! Una entrada fascinant i més tenint en compte la situació. Desitjo que només quedin els bons records i aquells que us siguin de profit. Una abraçada pel campió de la casa i una altra pels que heu aguantat al peu del canó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Inski! La situació va ser complicada i, creu-me, la segona vegada que el van ingressar no ho vaig portar massa bé… tot i així, amb tot, cal aixecar-se i ajudar-lo a estirar. És la única manera. Molts i molts petons.

      Elimina
  9. Ostres! Unes propostes absolutament genials!!! Ets creativa fins i tot en moments delicats!!! Espero que el peque estigui del tot recuperat i la família també (pq no és una situació fàcil!). Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva reflexió, i pels piropos! El que més se'n ressent és, com tu bé dius, la vida familiar, per sort sembla que tant la família com ell ens estem refent, així que esperarem amb ganes la remuntada final.
      Un petó!

      Elimina
  10. M'havia perdut aquesta entrada?
    M'havia perdut aquesta entrada!!!
    I mira que és BONÍSSIMA...
    Fantàstiques les propostes d'entreteniment, i fantàstics els consells finals. MOLT.

    Mtxuïc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs me'n alegro que ara ja l'hagis vist!
      És una petita barreja de cosetes que serveixen per a distreure els caps i les mans…
      Vaig a veure si desxifro un codi, que estic impacient per saber com acaba una història que ahir vaig deixar a mitges!
      Muaskas!!!

      Elimina
  11. Ohhhhh!!! Àngela quin detall!! Estic ben emocionada!!! Moltes gràcies per dedicar-nos aquesta entrada tant fantàstica que has fet, de ben segur que els teus consells i les teves orientacions podran ser utilitzades per les famílies que han de passar uns dies tan “especials” al hospital, nosaltres vam tenir la sort de coincidir amb vosaltres i es veritat que, a pesar de los pesares i dels moments tant delicats, algunes estones van ser molt boniques i màgiques, fins i tot puc assegurar que vam poder evadir-nos del lloc i del perquè estàvem allà i gaudir només del moment, moltes gràcies per tot el que ens heu aportat i pels “petits” detalls que allà encara agafen més importància, encantada de haver-vos conegut i fins molt aviat ehhhh!!!!
    Petons per tota la família,
    MUAKKKKKKKK
    Loli, Salva i família

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimada família…
      Pensem molt (moltíssim) en vosaltres, gairebé a diari. La veritat és que, com bé dius, després de tants dies i tants moments especials, tens aquella sensació d'haver conegut a algú en profunditat, és el que té compartir la intimitat. Tants dies, tantes hores… i una companyia fantàstica.
      Mai oblidaré com ens vau acollir, acompanyar, tot el que vau fer per nosaltres.
      El secret està en els detalls.
      Un petó i una abraçada gegants per a tots!!!!

      Elimina
  12. Un post EXCEL·LENT!
    Salut per tots!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Ainània!
      Salut, perquè la salut és el principal! I la resta ve sola!

      Elimina

Digues la teva!