#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

divendres, 16 d’agost del 2013

Explorant el pixela(r)t.


Un dels descobriments de l'estiu el va fer en Biel per casualitat, i ha sigut tot un èxit. Un dia va descobrir que podia allunyar i acostar les fotos a la pantalla de l'ordinador simplement apretant el + i el -. Ara la faig gegant! Ara la faig diminuta! I vinga a riure!

Evidentment, posar atenció en el pixelat, en el dibuix que es crea a partir dels píxels... era cosa de temps. I quan ho va descobrir, em demanava l'ordinador a totes hores "per mirar els quadrets aquells, mama" em deia. La passió d'en Biel per els quadrats no és nova. Li encanten els Codis QR (com el que vam fer en aquest quadre o el que va dibuixar a terra de l'inund'art).

Bé, veient aquesta passió se'm va acudir de proposar-los jugar a pixelar alguns dibuixos, vaig buscar una plantilla quadriculada, me la vaig descarregar i ells van acollir la proposta amb alegria. "La idea - els vaig dir - és fer un dibuix pintant només dins dels quadres.". Van acollir la proposta amb entusiasme.

A en Biel la quadrícula li va suggerir un tauler d'escacs.

Buscant la polidesa i no sortir-se de la línia. Un quadre rera l'altre, a mesura que s'omplen els quadres es desvetllen les formes i es revelen les imatges.

De seguida en Biel va voler omplir tota la fulla, fent proves i explorant patrons.

La Llum es va centrar en allò que coneixia prèviament, les flors: un patró senzill i vistós.

L'activitat era intensa i frenètica.

I després d'una fulla en va venir una altra, i una altra...

L'endemà els vaig presentar post-its, una proposta que ja haviem experimentat amb anterioritat amb llum negra i la passada primavera. Els vaig proposar de traslladar els dibuixos del dia anterior, però ells ho van rebutjar alegrement. Preferien explorar i fer la seva lliurement. D'acord.

El vidre del rentador ens va semblar un lloc prou ampli.

I un rera l'altre, van anar enganxant els post-its.

Provant patrons, repetint-los, fent-los i desmuntant-los. Canviant-ne la disposició i refernt-la.

La descoberta: una espècie de llenguatge binari on la imatge es composa de buits i plens.

I la repetició que ajuda a interioritzar els aprenentatges.

Decisions, decisions. Pensar amb els dits en moviment.

Sobreposar i no sobreposar per composar. Línies que es composen de quadres de colors.

Recomposar.

L' adherència dels post-its sobre el vidre és una mica complicada, així que després de gestionar la frustració una estona, finalment vaig decidir oferir-los la possibilitat de fer-ho sobre paper.

I l'interès es va despertar de nou.

Quadricular la realitat, les imatges, és un interessant exercici d'interpretació. Obliga a prendre decisions, a provar, desfer i refer... És crear establint un diàleg matemàtic, geomètric que filtra la realitat i ens la presenta des d'una òptica més... quadrada.

Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

7 comentaris:

  1. quina bona idea!!!!! i la foto del vidre del rentador és genial, jo pensava que era alguna pantalla inventada d'exploració diversa, que guai!!

    m'ho apunto per més endavant!
    gràcies !!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! És un vidre molt versàtil, hi vam pintar amb escuma d'afaitar fa un parell d'hiverns, també. És translúcid però no transparent, i dóna joc, és com una paret de llum natural (en comptes d'una taula de llum). Es veu de color perquè hi havia estès els llençols XD però fins i tot va quedar xulo!

      Elimina
  2. Quina casualitat!
    Estic preparant una entrada on exposo les possibilitats del post-it art, hi faré un enllaç amb aquesta.
    Genial les passes de la descoberta, sou una passada!
    Petonets contents
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, Carme, serà tot un privielegi, en aquesta entrada a més hi ha enllaçades les propostes que vam fer per temps de flors i amb llum negra! I quant a tot el procés, de debò, és meravellós contemplar com funciona el cervell d'una criatura, com relaciona, com aprèn... és meravellós, de veritat!
      Molts petons de mitges vacances (i contents, també).

      Elimina
    2. Acabo de publicar l'entrada http://ferdemestres.blogspot.com.es/2013/08/decorem-amb-pos-it-art.html
      Utilitzant una fotografia teva he fet l'enllaç al teu bloc.
      Petonets compartits
      Carme

      Elimina
  3. Que xulo! És com fer un punt de creu gegant. Has pensat que els llibrets de gràfics de punt de creu poden ser una gran font d'inspiració per altres dies? M'estàs fent venir ganes de provar-ho ben aviat, jejeje. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sííí! De fet, a pinterest hi tinc una pissarra: Delícies de fil i llana. I allà hi ha alguns patrons XXL deliciosos! Prova-ho, prova-ho, que tinc ganes d'inspirar-me! Petons!

      Elimina

Digues la teva!