#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dissabte, 31 d’agost del 2013

Aquarel·les (cola) i sal.


En aquesta entrada m'agradaria convidar-vos a reflexionar sobre la importància d'explorar i experimentar diferents tècniques, però sobretot el que m'agradaria és fer un petit incís i insistir en el fet de que fins i tot la mateixa proposta pot adquirir diferents matisos i pot proporcionar experiències molt diferents: la presentació, els materials complementaris que acompanyen el procés, afegir o treure un element... és per això que m'agradaria encoratjar-vos a explorar diferents tècniques repetidament.

Aquesta vegada us presento dues maneres diferents d'explorar què passa quan es barregen les  aquarel·les i la sal.

Primera proposta: aquarel·la de tub i sal sobre paper d'aquarel·la.

Els vaig presentar les aquarel·les sobre una safata a fi que poguéssin fer les seves barreges. Nosaltres hem utlititzat aquarel·la de tub, però vosaltres podeu utlitzar les que tingueu a casa.

Era la primera vegada que pintaven amb aquarel·la de tub, així que els vaig explicar que havien de mullar-la i pintar amb el líquid.

I pintar...

... i que després haurien d'escampar sal sobre el dibuix.

El procediment és relaxant i encisador.

I convida a alternar el gest de pintar...

... amb el treball precís d'alternar la sal, bé utilitzant els dits o algun estri.

Aquestes tècniques són delicioses, us convido a explorar-les vosaltres també. Jo ho faig. I m'encanta.

Un cop sec, cal eliminar l'excés de sal espolsant el paper (podeu fer-ho directament sobre la paperera) i, si és necessari, gratant suaument amb els dits.

L'explicació: els cristalls de sal absorbeixen l'aquarel·la (i el seu pigment) i creen àrees amb poca saturació de pigment. Una manera més de convidar la casualitat a entrar en el procés creatiu.

Detall. 

També es pot jugar a dibuixar-hi a sobre.


Segona proposta: Cola, sal i aquarel·la líquida sobre tela.

En primer lloc cal crear un dibuix sobre la tela amb la cola.

I escampar-hi sal.

Per tot arreu. I deixar-ho assecar una mica però no del tot (nosaltres vam deixar-ho uns deu minuts o un quart d'hora, si ho deixeu més potser la humitat de la cola us fixa la sal que no voleu) abans d'espolsar-ho enèrgicament (allà on no vulgueu la sal i s'hi quedi adherida per la humitat podeu retirar-la) per retirar la sal sobrant. 

Després, amb un comptagotes és hora de pintar. Les gotes s'escampen i tenyeixen la sal, dibuixant caminets. És un procés preciós. També es pot utilitzar amb pinzell i aquarel·la de qualsevol altre tipus, el que és important és que estigui ben dil·luïda.

L'explicació: la cola aglutina la sal, aquesta absorbeix l'aquarel·la i, en assecar-se, reté el pigment de l'aquarel·la.

Els colors es barregen.

I adquireixen diferents tonalitats.

I quan els colors traspassen el límit de la cola ens regalen formes sinuoses.

Les aquarel·les i la sal es complementen. Amb els mateixos materials però aplicant-ne primer una o l'altra els resultats són diferents, les sensacions durant el transcurs de la proposta són diferents. Una tècnica requereix més precisió d'una manera i l'altra, de l'altra. Primer la pintura o primer la sal? Són dos processos que hem realitzat amb pocs dies de diferència a fi que poguéssin comparar les experiències. No puc esperar per oferir-los els materials sobre la taula i, sense dir-los res, veure quin procediment escullen.

Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

diumenge, 25 d’agost del 2013

Estampant amb bombolles fluorescents.


Estampar sobre paper amb bombolles de sabó és una proposta interessant i divertida. Sobre el paper es pot observar amb facilitat quina forma ténen les bombolles i un cop han esclatat

Feia temps que els anava al darrera... i finalment, després d'un centenar (o més) d'intents vaig aconseguir fer bombolles fluorescents! El procediment és senzill, i el secret és... el sucre! El sucre actua disminuïnt la tensió superficial de l'aigua i farà les bombolles més resistents, fet que ens permet utilitzar poc sabó i molta aigua (que en ser fluorescent farà resplandir les bombolles).

Necessitem fluorescents, aigua, detergent per a la vaixella líquid concentrat, sucre, aigua, canyetes, gots, guants per manipular les mines fluorescents, taquen molt i per més que ens rentem les mans costa molt de fer net... i un martell per a obrir els fluorescents (per si no els podem obrir a mà (o per si sí, però teniu ganes de gaudir de la... diguem-ne "part terapèutica" del procediment).

Primerament preparem la solució: aigua fluorescent (veieu com fer-la en aquest enllaç) per a l'ocasió ha de ser molt concentrada. Per a mig got d'aigua fluorescent, una culleradeta de cafè de sabó i una altra de sucre. 

Proves.

I colors. El groc i el verd són els que més van lluïr. El taronja i el rosa brillaven molt poc.

Bombolla! Sí, la tinta té tendència a acumular-se a la base (pel pes), només hi ha un tipus de tint que tenyeixi totalment les bombolles de sabó i només es ven a Estats Units. Nosaltres ens hem de conformar amb aquesta manera de fer, que no és poc!

Si posem la bombolla sobre paper es veu molt millor.

És una proposta per a admirar i admirar-se.

Amb la solució es pot pintar, i amb les bombolles es pot estampar sobre el paper.

Explosió!

Sobre el paper el rastre pren forma.

Estampant.

Bombolla.

Bufant. I utilitzant-les per acolorir dibuixos.

I quan ja ens en tenim prou, es pot bufar dins el got.

I repetim l'experiència que vam explicar en aquesta proposta

Les bombolles de sabó són un recurs fantàstic per molts motius. Un d'aquests motius és que bufar per fer les bombolles ajuda a movilitzar tota la musculatura de la boca, ajudant als infants més petits a vocalitzar i a pronunciar amb fluïdesa. 

Si les bombolles de sabó ja són hipnòtiques gairebé per si soles, si les fem lluïr amb la llum negra ja esdevenen gairebé màgiques.

Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!

dimarts, 20 d’agost del 2013

Ceres casolanes de sabó.


Participar en el procés d'elaboració dels materials que després utilitzaran en els processos d'exploració artística i d'expressió ajuda als infants a valorar-los, però també permet als infants explorar canvis d'estat i, amb ells, mica en mica, interioritzar conceptes tan preciosos com la mutabilitat i la constància perceptiva, és a dir, que malgrat tot, aquells elements i ingredients que hem utilitzant contintuen existint potser en una forma diferent a l'original, i fins i tot encara que no els veiem.


Fa uns dies que em rondava pel cap de fer alguna pintura casolana diferent, i després d'investigar una mica vaig descobrir que se'n podien fer amb sabó. La idea és senzilla i el procés és, com a mi m'agrada, adequat per a fer amb nens.

Els ingredients:

Necessitareu sabó pur (o transparent, de glicerina però amb aquest encara no ho he provat) i un ratllador. 1 pastilla i mitja.

Aigua calentona (calenta de l'aixeta) 100 ml aprox., molt colorant, potets, comptagotes, culleres... 

El procediment:

Primer de tot cal ratllar el sabó. Aquesta part del procés és la que més va agradar als nens.

Tocar. Olorar.

El sabó ratllat fa una olor deliciosa! Crec que si haguéssin utilitzat el ratllador més prim hauria quedat millor, però es veu que no els agrada (o això em van dir). 

La idea era desfer les virutes de sabó dins d'un gotet ja amb aigua amb el colorant dil·luït però, com veieu, algú se'm va adelantar i va tirar l'ampolleta d'aigua sobre el sabó. Doncs res, a amassar fins que queda fet una pasta, podeu utilitzar les mans, culleres, una forquilla...

Després vam preparar les barreges de colors (i vam sortir a mitja proposta a comprar més colorant!).

Barrejar la pasta de sabó amb el colorant.

Barrejar, barrejar i barrejar... com veureu les mans queden molt brutes, cal tenir una aixeta a prop. La bona notícia és que com que es tracta de pasta de sabó es netegen amb molta facilitat! 

I després donar-li forma.

S'escapa d'entre els dits...

Està permès recrear-se en el procés tant com es vulgui.

Fins que la seva forma, tamany i consistència ens sembla adequada.

Colors, colors, colors! Riu-te'n tu de l'arc iris!

Cal deixar assecar les ceres com a mínim 48 hores abans d'utilitzar-les. Durant aquest temps podeu observar com la seva consistència va canviant.

Utilització:

A la banyera. Les ceres de sabó es poden fer servir a la banyera.

Com que no sabia si pintarien gaire no els les vaig oferir totes, només unes poques. En sec no pinten, però un cop molles sí, tot i que crec que les properes les farem amb el ratllador fi i en comptes d'aigua tot el que hi posaré serà colorant, a veure si els colors queden més intensos.

La textura és curiosa... i és sabó, així que es neteja amb facilitat.

Sobre el cos (la sensació que provoquen és fabulosa) i enterboleixen l'aigua.

Sobre paper. Això seria... diguem-ne... el control de qualitat. Vaig voler provar-les sobre paper abans d'oferir-les als nens (i què, a mi també em feia il·lusió!).

I en ple procés creatiu. Vaig pensar que en oferir-les amb aquarel·les, potser sortien bombolletes de sabó en barrejar-les...

Participar en el procés creatiu, de principi a fi, és una manera meravellosa de créixer creant. D'aprendre. De descobrir. De meravellar-se.

Agost del 2013. Cinc anys i mig.

Aquest bloc es presenta a la sisena edició dels Premis Blocs Catalunya. L'any passat vam quedar finalistes i vam gaudir d'una nit molt especial. Aquest any ens agradaria repetir l'experiència, per això necessitem el teu vot. Si ens vols ajudar, pots votar-nos seguint les senzilles indicacions que t'explico en aquest enllaç. Moltes gràcies!