#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dimecres, 4 de juny del 2014

El dibuix que es menja els colors. Dibuixos amb lleixiu sobre paper de colors.


Un dibuix que es mostra lentament davant dels nostres ulls, que es revela uns instants després de traçar-lo és una experiència deliciosament hipnòtica, gairebé màgica. Experimentar amb el traç, el color, el temps.

El lleixiu fa desaparèixer els colors: conté clor, que és un oxidant i els fa "desaparèixer".
Per a aquest experiment vam utilitzar lleixiu apte per a la desinfecció de l'aigua de beguda. Conec els meus fills i sé que puc confiar en ells quan es tracta de respectar les normes que els imposo quan treballem amb productes químics, no obstant, els meus fills NOMÉS van utilitzar aquest material sota estricta supervisió i després de rebre algunes pautes, normes i advertències.

Vam utilitzar el producte sense dil·luïr, tot i que possiblement una dilució de lleixiu i aigua entorn al 50%-50% també funcionaria.

Lleixiu, bastonets de cotó i papers/cartolines de colors.

Primer el traç s'insinua.

Després, es revela.

Deliciós.

Concentració, precisió.

El traç s'insinua, es mostra, es revela. 

Els dibuixos resultants llueixen els seus colors nous, sorprenents i inesperats.

Divagar, hipotetitzar sobre quin color resultarà del fet d'aplicar lleixiu sobre el paper, imaginar la tonalitat i quina serà la seva intensitat... és un exercici preciós de fabulació, d'anticipació, d'imaginació. Convertir un exercici creatiu en un acte de responsabilitat, en un moment de complicitat i en una estona en què les criatures es senten capaces i valorades és un afegit. Això sí, si vosaltres us decidíssiu a fer-ho, deixeu-me donar-vos alguns consells.

Avisos i precaucions:
- EL LLEIXIU ÉS UN PRODUCTE QUÍMIC TÒXIC I ABRASIU.
- SI DECIDIU UTILITZAR LLEIXIU AMB FINALITATS CREATIVES I/O PERMETRE A LES CRIATURES UTILITZAR-NE ÉS PEL VOSTRE PROPI COMPTE I RISC I DESOBEÏNT TOTES LES RECOMANACIONS DE SEGURETAT. TINGUEU-HO PRESENT I CLAR.
- EN CAS DE MALESTAR, INTERROMPEU IMMEDIATAMENT EL PROCÉS I BUSQUEU ATENCIÓ MÈDICA.
- MAI DEIXEU LES CRIATURES AMB LLEIXIU SENSE SUPERVISIÓ.
- UTILITZEU-LO NOMÉS EN UNA ÀREA BEN VENTILADA.
- CONSIDEREU LA UTILITZACIÓ DE MESURES DE SEGURETAT I EVITEU QUALSEVOL CONTACTE AMB LA PELL, ELS ULLS I LES MUCOSES.
- EVITEU BARREJAR-LO AMB ALTRES PRODUCTES QUÍMICS PER A EVITAR GASOS I INTOXICACIONS.
(ho sé, direu... però vosaltres heu passat dels guants i les ulleres... cert, però jo sóc un desastre, vosaltres heu de fer les coses bé, no com jo).

Juny del 2014. Sis anys i mig.

Sorpresos? No deixeu d'explorar els següents enllaços:

Pintura de precisió.

El mapa del tresor (Dibuixant amb suc de llimona).

Descobrint la col lombarda. - Manetes i cosetes.

6 comentaris:

  1. És molt bona idea pintar amb lleixiu sobre paper de colors per descobrir tonalitats noves! Em remunta a l'adolescència quan desgastava el color dels texans amb lleixiu... Suposo que jugant amb dissolucions de diferent intensitat es podrien aconseguir gradacions interessants del mateix color. Caldrà provar-ho, però potser unes ulleres de piscina afegeixen un plus d'aventura pels nens i un xic de tranquil.litat als pares que ho vulguin provar. Una abraçada i moltes gràcies per enllaçar la meva entrada de la col lombarda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, no puc estar més d'acord amb tu! Nosaltres ens vam deixar portar pel moment, primer vam fer un experiment amb el lleixiu i... bé, amb el que ens sobrava ens vam inspirar. Però les ulleres de piscina poden afegir tot un plus! 8-)
      La veritat és que s'obre un gran ventall de possibilitats per explorar!
      Una súper abraçada lombarda!

      Elimina
  2. Quina idea més curiosa. Quan tingui un momento la provaré amb els nens, gràcies per compartir amb nosaltres
    Ptns

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una idea curiosa i un xic temerària... però amb molta cura, és fantàstica.
      Petons!

      Elimina
  3. Molt bé les recomanacions finals! El llegiu pot donar molt de joc, però s'ha d'anar molt alerta! Una altra possivilitat és el llegiu en gel perquè és més viscós, no tan líquid i no esquitxa...
    I m'imagino que ja ho deus saber, tu que ho saps gairebé tot ;) però has probat llegiu amb anilines? El llegiu es menja el color de les anilines! Màgia, màgia! (però no les aquarel.les) Jo per això pinto amb anilines (el meu secret) perquè no pateixo si em passo de la ratlla! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, per això he donat les recomanacions... molta cura, molta cura! Poca temeritat i molta diversió! Doncs, ves per on, no coneixia aquesta relació amor-odi entre anilines i lleixiu! No et pensis, no sé tantes coses! Sóc més ratasàvia de google i viquipèdia que res... bé, i de llegir llibres interessants, això també. El teu secret serà custodiat amb tot el respecte que es mereix! Seré la seva guardiana! :-*

      Elimina

Digues la teva!