#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dijous, 29 de maig del 2014

Beneficis creatius d'utilitzar la mà no dominant.


Una manera de convidar el nostre cap i la nostra ment a fer les coses d'una altra manera és utilitzar la mà no dominant per a realitzar tasques quotidianes. Rentar-se les dents, raspatllar-se els cabells, obrir portes o marcar un número de telèfon... i també escriure, dibuixar i pintar.


Afortunadament, lluny queden aquells anys en què no es permetia als nens expressar-se amb la mà esquerra, aquelles hores en què romanien amb les mans lligades a les cadires per a forçar-los a escriure amb la mà "correcta" que era la dreta. Un d'aquests nens és el meu pare, i en té un record terrible. No, no és aquesta la meva intenció. Simplement es tracta d'un joc, una estratègia per impulsar la capacitat creativa, el pensament divergent. M'agradaria explicar-vos quins són, al meu parer, els beneficis creatius d'utilitzar la mà no dominant i com aquests beneficis es traslladen al camp creatiu.

Dibuixant.

Diferents maneres de subjectar el llapis.

   · Estimula el desenvolupament cerebral.
És un fet acceptat i conegut que els diferents hemisferis del cervell controlen les mans de manera creuada. L'hemisferi esquerre s'ocupa gairebé exclusivament del llenguatge i la parla, en canvi el dret regula les emocions i processament d'imatges. Fer treballar la mà no dominant ens ajudarà a estimular el funcionament hemisferi cerebral associat a la mà no-predominant i, per extensió, les capacitats associades a ell. Igualment, millora la coordinació òculo-manual i podria afavorir el trànsit d'informació entre els dos hemisferis a través del cos callós, fet que ja s'ha demostrat en el camp de la música (enllaç a la part final).


   · Ajuda a afrontar la frustració.
Les coses no sempre surten com nosaltres esperem. D'aquesta manera, quan creem tenint present que estem explorant i experimentant, ens prenem el fet creatiu com un joc, ampliant el marge d'error que ens permetem a nosaltres mateixos i tolerant la frustració. Aquest joc ens porta a entendre l'error com a part essencial del procés i com a un element postiu, i també ens convida a buscar estratègies i solucions per a assolir la nostra fita.

Resolució de problemes de manera autònoma i tempteig durant el procés creatiu.

   · Incrementa el potencial creatiu de l'individu i l'ajuda a estar més obert als canvis.
El pensament divergent es veu afavorit quan prenem una decisió pròpia, original i independent. Quan decidim fer quelcom de manera diferent a la que ens és habitual, quotidiana i amb la que ens sentim còmodes afavorim la nostra capacitat de generar idees noves i originals. D'aquest fet se'n beneficia la nostra capacitat de buscar solucions als problemes, alhora que ens ajuda a entendre la diferència com a quelcom positiu. Afrontar el repte de fer les coses amb una mà diferent a l'habitual ens porta a afrontar situacions, reptes i problemes, i a habituar-nos-hi.


Els beneficis potencials són molts, i molt variats, però tots s'encarrilen cap a mantenir ben encesa la flama de la creativitat... i recordeu, no només es limiten al camp de l'expressió: la vida quotidiana és plena de moments que podem transformar en un joc!


Octubre i novembre del 2013. Abril i Maig del 2014.






Si aquesta proposta t'ha semblat interessant, no deixis de tafanejar...

Dibuixant a cegues. - a Cultureta by Encenent la imaginació. 

7 comentaris:

  1. Trobo molt interessant tot el que expliques, això de fer gimnàstica mental canviant de mà, però jo que sóc joganera de mena em quedo amb la idea d'anar provant de fer accions quotidianes amb l'altre mà i riure i sorprendre'ns amb les diferències. Anirem provant! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha, no m'esperava menys de tu... jo em quedo amb tot! Ja veuràs, és molt divertit... procura rentar-te les dents, pentinar-te o remenar el cafè... són coses molt senzilles però que es tornen tota una aventura! Estic segura que ho provareu, i que us divertireu...
      Una abraçada amb el braç esquerra!

      Elimina
  2. Com sempre, sorprenent i espectacular amb totes les explicacions !!!
    Nosaltres ho vam provar de manera "forçada" quan el Jan es va fer un petit esginç a la mà dreta (la dominant). La primera setmana va ser genial, d'aprenentatge, experimentació, diversió ..... però a la segona ja hi començava a haver una mica de desesperació per la lentitud de l'aprenentatge i el no poder dibuixar i escriure "correctament" .....
    Petonets !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha, Meritxell! L'experimentació en les pròpies carns és la única manera d'aprendre les coses. A vegades la frustració apareix, perquè costa gestionar les produccions i les emocions... però de tot se'n aprèn!
      Molts petons!!!

      Elimina
  3. Muy interesante!, yo he tenido temporadas, hace años, de intentar entrenar el manejo de mi mano no dominante y llegué a coger cierta destreza con ella cuando tallaba, me resultaba muy útil, aunque nunca pensé que además pudiera tener beneficios difrentes a lo relacionado con lo motriz :O Me parece una propuesta chula para proponer a mis pequeños.
    Por cierto que mi padre fué también un zurdo sufridor y ahora es ambidiestro, bueno le hicieron ambidiestro a base de collejas cuando era pequeño, ahora maneja bien las dos manos pero tiene dificultades para diferenciar la derecha de la izquierda...
    Bonita entrada, un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ves, ves? Ves cómo no soy la única a la que se le ocurren cosas así? Me alegro de saber que no estoy sola! Me parece muy interesante lo que dices, estoy segura que con un poco de práctica todo es más sencillo. También te diré que es un poco teoria patillera, pero no creo que sea del todo descabellada.
      Estos papás zurdos sufridores se merecen un monumento... el mío adquirió cierta destreza con la derecha, pero también lo pasó mal...
      Me gusta que te guste, un beso enooooorme!

      Elimina

Digues la teva!