#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Argila.

Vaig començar la casa pel teulat, explicant-vos un dels projectes més recents. I podria continuar explicant-vos què vam fer després, però no ho faré. Perquè que avui aquest article m'ha acompanyat a l'hora d'esmorzar (i dit sigui de pas, m'ha alegrat el dia)... Perquè tinc muntanyes de coses per explicar sobre l'argila, perquè avui tinc ganes d'enfangar-me. Una bona inversió en temps difícils, altament reutilitzable (es conserva bé tancada en una bossa i dins la nevera, i si s'endureix i s'asseca es pot rehidratar deixant-la en remull unes hores). No sé si els atrau més a ells o a mi. El tacte, el pes, la consistència, la temperatura, la mal·leabilitat. Com es transforma en colpejar-la, com es dil·lueix en mullar-la, com cedeix i s'obre clavar-hi objectes. Com s'escola entre els dits. Perquè el que realment s'aprèn que arriba al cos atravessant els sentits. L'argila és ciència. Començant pel seu orígen. Segons la viquipèdia, l'argila és fruit de la descomposició de les roques feldespàtiques. No em direu que no sona màgic. Una roca que s'estova fins a esdevenir mal·leable. Però no seguiré posant-me romàntica. Fa dos estius, un bonic matí vam decidir posar-nos mà a la obra i experimentar amb el fang. Encara no havien complert els dos anys.

Presentació del material.

Comprovant les seves qualitats: pes, tamany, textura, temperatura, viscositat, duresa...

Treballant el material amb un pinzell.

L'aigua es torna marró i tèrbola, l'argila s'estova, es torna brillant, es desfà.

 
 Descobriment independent 1: la tapa de plàstic encaixa amb el bol metàl·lic...

... a la perfecció.

 Concentració.

Més material: macarrons. Els bols i les tapadores centren l'atenció d'en Biel.

 Descobriment independent 2: els macarrons es poden barrejar amb l'aigua i no l'enterboleixen ni es desfan.

Felicitat.

Equilibri. Precisió. Assaig i error. Comprovació.

Modificació i rectificació. Repetició.

Comprovació, investigació. 
Descobriment independent 3: Els bols encaixen entre ells i sobre un tercer.

Agost del 2009. Un any i nou mesos.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digues la teva!