#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net.
Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

dijous, 14 de març del 2013

{lab series} Explorant al laboratori. L'efervescència.

Investigar és veure el que tot el món ha vist, i pensar el que ningú més ha pensat.





No hi ha laboratori de pel·lícula que es preui que no ens mostri una generosa col·lecció de probetes fumejants i bombollejants. És potser un dels recursos que la indústria cinematogràfica ha explotat més quan fa referència a la ciència, com més antiga sigui la pel·lícula, més espurnejants són els líquids. L'efervescència és fascinant, i m'atreveixo a dir que gairebé hipnòtica: qui no s'ha quedat mai mirant una pastilla efervescent alliberant aquell munt de bombolletes i dansant dins el got amunt i avall, amunt i avall, amunt... Doncs bé: la fascinació no és patrimoni exclusiu dels adults.

Comprimites de vitamina C, sals de bany, sals de fruita, bicarbonat, vinagre, suc de llimona, aigua, begudes carbonatades... si els barreges, en acostar-te'ls al nas et faran pessigolles!

Proposta primera: bicarbonat, comprimits de vitamina C, aigua, suc de llimona i vinagre tintats.

Acció.

Reacció.

Observant la reacció.

Malgrat l'aspecte desgavellat està tot sota control.

Proposta segona: sals de bany, comprimits efervescents i aigua.

Però no només el què és important: el com es presenta el material és bàsic. Pinces, decantadors, salseres... estris que requereixen concentració per a utilitzar-los amb traça.

 
Estris de precisió: per tallar, gratar, observar... manipulació fina, per a entretenir els dits curiosos.

Abocar.


Taronja.


Afegir.

Barreges.

D'un costat a l'altre.

Família líquida al complet.

Proposta tercera: sals de fruita, sals de bany, aigua tintada i glaçons.

Presa de contacte i primeres exploracions.

Afegir, treure...

Les reaccions primerament són tímides.

Cal observar atentament i respectar les mesures de seguretat.

I escoltar què ens demana l'experiment. Si demana o exigeix més, cal afegir-ho.

Fshhhhhhhhhhhhhhhh!

A través de l'efervescència líquid i sòlid es fusionen, alterant la composició de l'un i de l'altre, modificant la seva aparença, mentre ens aboca a un panorama d'irreversibilitat. D'aquesta manera l'efervescència esdevé un espectacle visual que ens permet explorar la ciència d'una manera lúdica, atractiva però que també ens convida a la reflexió.

Gener, febrer i març del 2013. Cinc anys.

5 comentaris:

  1. mmmmmmmmmmmmm, quina bona pinta !! nosaltres ja hem fet quelcom semblant, però no amb tantes coses per barrejar, així que, me les apunto: moltes gràcies per compartir !!!
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. La seva curiositat va en augment, gairebé gosaria dir que no tenen mai prou, així que cal diversificar la proposta i oferir-los cada vegada quelcom que els enganxi i els motivi una mica més... i espero que la llista de propostes efervescents encara segueixi creixent! Gràcies a tu!

      Elimina
  2. Una experimentació genial!
    El millor és l'efervescència a la boca amb aquells "sidrals" que hi havia a la meva època, quina sensació!!!
    Petonets efervescents
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Carme de debò que ens ho hem passat molt i molt bé! Jo també recordo els sidrals, mmmmmmmmmmnm, que bons! Encara no fa gaire als nens els en van donar en un aniversari, i no et sabria dir si en van menjar més ells o jo... Petons de diumenge!

      Elimina
  3. A casa ens agraden les barreges, però mai hi hem posat res efervescent... Estic segura que es tornaran bojos quan ho vegin!

    ResponElimina

Digues la teva!