#estemderetiro


Després de cinc anys d'activitat ininterrompuda hem fet una petita parada per a omplir els nostres pulmons d'aire fresc i net. Aviat tornarem a donar guerra, no patiu. Mentrestant, podeu seguir-nos a les xarxes on (de tant en tant) ens deixem caure.

diumenge, 8 de maig de 2016

Gel instantani.


L'aigua i les seves peculiaritats.
L'aigua i les seves característiques.
L'aigua i els seus estats.
De líquid a sòlid. De sòlid a líquid.
L'aigua i la seva màgia.

Congelar l'aigua de manera instantània.
Com per art de màgia.
La màgia de l'aigua.
Per art de ciència.

El secret és aconseguir la subfusió de l'aigua. 
Pum!
Subfusió.











M'explico:
Cal posar el congelador a tope (-18ºC) i posar algunes ampolles d'aigua mineral dins, deixar-les dues hores i mitja. Ni més ni menys... amb menys temps no funcionaria, amb més temps es congelaria.
Un cop ha passat aquest temps, amb molta cura retirem les ampolles i podem jugar-hi.
Si li donem un cop a l'ampolla, es congelarà l'aigua que hi ha dins.
Si l'aboquem sobre un glaçó, també.

M'explicaré millor:
L'aigua estava a una temperatura inferior al seu punt de congelació, però estava en estat líquid.
Per això la interacció amb un cristall (glaçó) o un cop (que converteix les bombolles d'aire i les impureses en cristall) desencadena la reacció de cristalització.
Gel instantani.
Pum!
Subfusió.

No és màgia.
És ciència.


I no, no ens ha sortit a la primera.
D'aquí l'eufòria.

Maig del 2016. Vuit anys i mig.
Els llenguatges de l'aigua.

Si t'ha agradat aquesta entrada, segur que t'agradarà...